Få rådgivning og hjælp

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Kontakt os

Om centrifugalpumper

Hvad er en centrifugalpumpe:

En centrifugalpumpe er en enkel og økonomisk pumpetype til transport af vand og væsker som minder om vand i viskositet. Centrifugalpumper er den mest udbredte pumpetype, og samtidig nemme at vedligeholde. Pumperne er primært tørtopstillede hvor de spædes for ansugning, eller i et system med tryk f.eks. køleanlæg. Pumpen findes også i selvansugende udgaver. Centrifugalpumper bruges til at transportere væsker ved en omdannelse af roterende kinetisk energi, til hydrodynamiske energi i væskestrømmen. Den roterende energi kommer typisk fra en motor eller elmotor. Væsken kommer ind i pumpehjulet på centrifugalpumpen langs eller tæt på den roterende akse og accelereres af pumpehjulet, der strømmer radialt udad i et kammer, hvorfra det udledes. Denne pumpetype finder anvendelse i håndtering af vand, spildevand, i landbrug og til petroleum. Centrifugalpumper vælges ofte for deres høje strømningshastigheder og evnen til at blande samt deres relativt enkle teknik. Centrifugalpumper leveres normalt i støbejern, bronze, rustfrit stål m.f.

Kontakt os her

Hvordan virker en centrifugalpumpe?

Centrifugalpumpens impeller er udformet som lukket, semi-åben eller åbent skovlhjul afhængig af om der er partikler i væsken eller ej. Som de fleste pumper omdanner en centrifugalpumpe rotationsenergi, ofte fra en motor til energi i et bevægeligt medie.

Væsken får både hastighed og tryk, mens det passerer gennem pumpehjulet. Den doughnut formede rulle inde i huset sænker hastigheden på strømmen og øger trykket yderligere. Det er vigtigt at bemærke, at vandet ikke skubbes radialt udad ved centrifugalkraft, men snarere at modstanden i pumpen hindrer mediets naturlige tendens til at fortsætte i en retlinie , når den paserer rundt om sneglen/cirklen . Dette kan sammenlignes med den måde, en vaskemaskine arbejder.

Hvad kan man bruge en centrifugalpumpe til?

  • Vand
  • Tynde olier
  • Saltvand
  • Forskellige milde syrer og baser

Man kan sige at en centrifugalpumpe er en slags kraftmaskine. Den flytter rundt på væsker, gasarter eller måske endda mængder af mere faste  materialer med hjælp af energi. Som navnet antyder, bruger en centrifugalpumpe centrifugalkraften som energi. Centrifugalkraften er den kraft der opstår ved rotation. Til sammenligning kan man tænke på den effekt der er i en vaskemaskine når den centrifugerer. I vaskemaskinen bliver vandet skilt af fra tøjet med hjælp af centrifugalkraften. Vandet bliver slynget ud af tøjet og derved bliver tøjet tørt. Det samme sker med mediet når det kommer ind i en centrifugalpumpe. det bliver slynget rundt i pumpehuset og ud af pumpen.

Disse pumper er velegnede til at flytte rundt på store mængder tyndflydende væsker. De skal primes, dvs. pumpekammeret skal være fyldes med væske til at starte med. Men når den først er startet er den meget effektiv.

Hos Iversen Trading kan du få centrifugalpumper i bedste kvalitet.

Centrifugalpumper bruges også i landbruget. En gyllepumpe er fx en centrifugalpumpe. De bruges også til spildevand og hvor der ellers skal flyttes store mængder vand på kort tid.

En centrifugalpumpe er meget simpel. Den har kun få dele og kun pumpehjulet er bevægeligt. Det gør pumpen meget robust og nærmest vedligeholdelsesfri. Større centrifugalpumper er enten af støbejern, bronze eller rustfrit stål, så de kan holde i mange år.

Centrifugalpumper anvendes i dag til en lang række opgaver inden for transport at væsker. Inden for vandforsyning bruges centrifugalpumper blandt andet til transport af lettere forurenet vand eller brændstof, såsom dieselolie.

Kontakt os her