Få rådgivning og hjælp

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Kontakt os

Om centrifugalpumper

Hvad er en centrifugalpumpe:

En centrifugalpumpe er en enkel og økonomisk pumpetype til transport af vand og væsker som minder om vand i viskositet. Centrifugalpumper er den mest udbredte pumpetype, og samtidig nemme at vedligeholde. Pumperne er primært tørtopstillede hvor de spædes for ansugning, eller i et system med tryk f.eks. køleanlæg. Pumpen findes også i selvansugende udgaver. Centrifugalpumper bruges til at transportere væsker ved en omdannelse af roterende kinetisk energi, til hydrodynamiske energi i væskestrømmen. Den roterende energi kommer typisk fra en motor eller elmotor. Væsken kommer ind i pumpehjulet langs eller tæt på den roterende akse og accelereres af pumpehjulet, der strømmer radialt udad i et kammer, hvorfra det udledes. Denne pumpetype finder anvendelse i håndtering af vand, spildevand, i landbrug og til petroleum. Centrifugalpumper vælges ofte for deres høje strømningshastigheder og evnen til at blande samt deres relativt enkle teknik. Centrifugalpumper leveres normalt i støbejern, bronze, rustfrit stål m.f.

Centrifugalpumper kan f.eks. bruges til:

  • Vand
  • Tynde olier
  • Saltvand
  • Forskellige milde syrer og baser

Centrifugalpumpens impeller er udformet som lukket, semi-åben eller åbent skovlhjul afhængig af om der er partikler i væsken eller ej. Som de fleste pumper omdanner en centrifugalpumpe rotationsenergi, ofte fra en motor til energi i et bevægeligt medie.  Væsken får både hastighed og tryk, mens det passerer gennem pumpehjulet. Den doughnut formede rulle inde i huset sænker hastigheden på strømmen og øger trykket yderligere. Det er vigtigt at bemærke, at vandet ikke skubbes radialt udad ved centrifugalkraft, men snarere at modstanden i pumpen hindrer mediets naturlige tendens til at fortsætte i en retlinie , når den paserer rundt om sneglen/cirklen . Dette kan sammenlignes med den måde, en vaskemaskine arbejder.

Centrifugalpumper anvendes i dag til en lang række opgaver inden for transport at væsker. Inden for vandforsyning bruges centrifugalpumper blandt andet til transport af lettere forurenet vand eller brændstof, såsom dieselolie.