Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om flertrinspumper

En flertrinspumpe (kaldes også multi stage pumpe) er i princippet en centrifugalpumpe med 2 eller flere løbehjul. Væsken, som oftest er vand eller andet medie med samme egenskaber, sendes igennem pumpehuset via løbehjulene, og ved passage igennem hvert løbehjul øges trykket på mediet. Flertrinspumper får i flere udførsler og designs både som vertikale pumper og horisontale pumper. De finder anvendelse i et utal af applikationer og installationer hvor den rette kombination af eksempelvis et højt flow kombineres med et højt tryk (op til 30 bar). Eksempler på applikationer er køleanlæg, afsaltningsanlæg (både industrielt og til offshore), fjernvarmeanlæg, spildevandsanlæg og som OEM komponent på kemiske- og petrokemiske maskinanlæg. På mere simple installationer hvor der tilkobles vand fra vandforsyningen anvendes der ofte en flertrinspumpe, hvis trykket ønskes øget fra de gængse 2-3 bar til eksempelvis et systemtryk på 5-6 bar.

Afhængig af medie, temperatur, samt andre parametre kan der vælges forskellige materialer til flertrinspumpen med henblik på optimal drift og levetid. Ofte vil pumpehuset være udført i støbejern, rustfast stål 304, eller rustfast stål 316, men her kan som ved så mange andre pumpetyper også vælges mere eksotiske materialer. Løbehjulet, som også kaldes en impeller, vil typisk være udført i plast (teknopolymer) eller en type rustfast stål.

Flere og flere typer flertrinspumper er opbygget i moduler hvilket gør modificering nemt og brugervenligt. Da pumpens karakteristika afhænger af antallet af impellere kan man på flere fabrikater pumper tilføje eller fjerne et ”trin”. Til brøndboringer anvendes ofte en borerørspumpe, som i princippet er en flertrinspumpe der blot kan neddykkes i vand eller i en brønd. Her vil det på nogle pumpefabrikater være muligt at fjerne eller montere et ekstra trin ind i sin pumpe. Dette giver en stor fleksibilitet og man kan undgå at skulle have mange varianter, hvilket for nogle brugere kan være af stor betydning.