Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om flertrinspumper

Hvad er en flertrinspumpe?

En flertrinspumpe som også kaldes en multi stage pump, er i princippet en centrifugalpumpe med 2 eller flere løbehjul. Væskeneller mediet, som oftest er vand eller andet medie med samme egenskaber, sendes igennem pumpehuset via løbehjulene. Når mediet passerer igennem hvert løbehjul øges trykket på mediet gradvist. Flertrinspumper får i flere udførsler og designs både som vertikale pumper og horisontale pumper. De finder anvendelse i et utal af applikationer og installationer hvor den rette kombination af eksempelvis et højt flow kombineres med et højt tryk (op til 30 bar).

Kontakt os her

Hvad kan man bruge en flertrinspumpe til?

En flertrinspumpe finder anvendelse i et utal af applikationer. Det kunne for eksempel være på køleanlæg, afsaltningsanlæg (både industrielt og til offshore), fjernvarmeanlæg, spildevandsanlæg og som OEM komponent på kemiske- og petrokemiske maskinanlæg. På mere simple installationer hvor der tilkobles vand fra vandforsyningen, det man kalder almindeligt vandværkstryk, anvendes der ofte en flertrinspumpe. Flertrinspumpen kan vælges hvis trykket ønskes øget fra de gængse 2-3 bar til eksempelvis et systemtryk på 5-6 bar.

Hvilke konfigurationer har en flertrinspumpe?

Afhængig af medie, temperatur, samt andre parametre kan der vælges forskellige materialer til flertrinspumpen med henblik på optimal drift og levetid. Ofte vil pumpehuset være udført i støbejern, rustfast stål 304, eller rustfast stål 316. Som ved så mange andre pumpetyper er der også muligheder for at vælge mere eksotiske materialer. Løbehjulet, som også kaldes en impeller, vil typisk være udført i plast (teknopolymer) eller en type rustfast stål SS304 eller SS316.

Der findes in-line centrifugalpumper, som ofte finder anvendelse i installationer hvor der kræves meget høj løftehøjde. Det er muligt at serieforbinde disse flertrinspumper så man kan imødekomme applikationen . Samtidig er der også mulighed for at vælge en vertikal flertrinspumpe hvor pumpe- og sugeafgang er placeret i samme niveau i bunden af pumpen. Det betyder at pumpen kan bruges til højere temperaturer end de mere gængse flertrinspumper, da mediet ikke kommer tæt på pumpens motor. 

Der findes også vertikale flertrinspumper med indbygget frekvensomformer, hvor der er mulighed for at begrænse strømforbruget. Denne flertrinspumpe kan advare hvis spændingen overskrider de tilladte grænser, og beskytte flertrinspumpen mod overophedning samt kortslutning mellem udgangsfaserne. Denne type flertrinspumpe kan også leveres med tørløbssikring, som kan være en fordel og en beskyttelse af pumpens levetid.

Kontakt os her

Hvilke applikationer kan man bruge en flertrinspumpe i?

Flere og flere typer flertrinspumper er altså opbygget i moduler hvilket gør modificering nemt og brugervenligt. Da pumpens karakteristika afhænger af antallet af impellere kan man på flere fabrikater pumper tilføje eller fjerne et ”trin”. Til brøndboringer anvendes ofte en borerørspumpe, som i princippet er en flertrinspumpe der blot kan neddykkes i vand eller i en brønd. Her vil det på nogle pumpefabrikater være muligt at fjerne eller montere et ekstra trin ind i sin pumpe. Dette giver en stor fleksibilitet og man kan undgå at skulle have mange varianter, hvilket for nogle brugere kan være af stor betydning. Flertrinspumperne anvendes til vandforsyning, vandbehandling og industrielle applikationer, også hvor der skal pumpes aggressive medier.