Om slangepumper

Hvad er en slangepumpe?

En slangepumpe er opbygget i en forholdsvis simpel konstruktion med en motor, et gear samt et pumpehus. I dette pumpehus, som oftest er cirkulært udformet, ligger en fleksibel slange som er afsluttet i pumpehuset med tilslutninger af forskellige typer. Disse tilslutninger kan være udformet i forskellige materialer eksempelvis plast og metal. Men også typer såsom slangestuds, gevindtilslutning, flanger samt diverse sanitære koblinger herunder Tri-clamp. På motorens drivende aksel er påmonteret en enhed der påvirker slangen og trykker den flad. Dette er oftest ruller for de mere simple pumper eller en fast enhed kaldet sko for pumper til de mere krævende opgaver. Herved skubbes mediet gennem slangen hvad enten det er et viskos medie eller fyldt med partikler. Gearet på pumpen sikrer den korrekte omdrejningshastighed

Kontakt os her

Hvilken type pumpe er en slangepumpe?

Slangepumper hører under kategorien positive pumper, som også omfatter blandt andet membranpumper, loberotorpumper, lamelpumper samt tandhjulspumper. Slangepumper opererer efter det peristaltiske princip (deraf navnet peristaltisk pumpe). Slangepumperne udmærker sig ved at have et minimalt antal komponenter (og derved materialer) i kontakt med det pumpede medie. Reelt er det blot slangen samt tilslutningerne der er medieberørt, hvilket gør slangepumper til meget eftertragtede pumper.

I mange år har slangepumper være anvendt i udstyr til hospitaler såsom blodpumpe, pumpe til dialyse samt andre typer. Dette skyldes at der kan skabes et sterilt miljø uden brud på slanger med tilslutninger af forskellige arter. En slange kan nemt udskiftes og her fås en helt ny pumpe hvilket er hygiejnisk – og gør slangepumpen til en af de foretrukne i denne branche.

Til de mere industrielle opgaver fås en slangepumpe i et vælg af størrelser og udformninger alt efter behov. Der kan tages højde for flow, tryk, viskositet samt mediets beskaffenhed (er der partikler i mediet eller er det specielt abrasivt). De oftest anvendte materialer for en slange vil være NR (naturgummi)), NBR (Buna), Hypalon, EPDM samt Viton (FKM). Hvert materiale har sine egenskaber – om det er til et kemisk aggressivt medie eller et slidende produkt med højt indhold af tørstof. Der skal være styr på mediet, temperatur af samme samt tryk- og flowforhold i den givne applikation. Herved kan slangepumpen ofte anvendes som den rigtige løsning med fantastiske suge egenskaber og med mulighed for at skabe et højt væsketryk. Evalueres de økonomiske forhold med henblik på initialomkostning samt reservedelspriser er konklusionen ofte at en løsning med en excentersnekkepumpe er væsentlig bekostelig.

Slangepumpen er ideel ved præcis dosering og i 24/7 driftscyklusser, som fx. i spildevandsbehandlingsapplikationer. Peristaltiske (slange) pumper er nemme at betjene og vedligeholde, og deres reversible drift muliggør pumpning i begge retninger, hvis det er nødvendigt. For at kunne klare udfordringerne ved eksempelvis spildevandsrensning skal pumpens slange og indsatser opfylde det højeste niveau af materialekompatibilitet, samtidig med at de skal være i stand til at levere millioner af pumpecyklusser, hvilker er nødvendige i løbet af deres levetid.

Hvordan fungerer en slangepumpe?

Slangepumpen fungerer ved at den skiftevis komprimerer og derefter frigiver mediet inde i slangen. Mediet i slangen bliver skubbet frem mod udledning af skoene der presser på slangen. Slangen bagved skoen trækker ikke mere væske ind før skoen slipper. Denne egenskab giver en uovertruffen målepræcision og trykpræsision. Da slangepumpen ikke har nogen forseglinger, sæder eller ventiler, er slibende og medier med højere viskositet ikke en udfordring for slangepumpen. Mediet i slangen rører på intet tidspunkt pumpens dele og derfor kan den pumpe de fleste aggressive medier. Hvis slangepumpens slange bliver slidt kan man nøjes med at udskifte denne alene.

Slangepumpen kan altså ofte være den bedste løsning når der skal pumpes problematiske medier, hvor gængse pumpetyper havarerer på kort tid. Slangepumpen har ingen pakdåse og der er derfor ikke risiko for lækage eller indtrængen af luft.

Kontakt os her

Hvilke medier kan man pumpe med en slangepumpe?

Indenfor tung industri kan slangepumpen anvendes til medier som beton, mudder, syre, slamvand fra scrubber systemer og andre affaldsmedier. De kan anvendes til maling samt andre medier med eksempelvis høj viskositet, massefylde og tørstof indhold.

Slangepumperne kan også anvendes i et utal af applikationer indenfor fødevarer. Det kan være håndtering af æggehvider, valle, fedttyper, iscreme, mælk samt yoghurt. Men også farmaceutiske produkter, såsom tandpasta, shampoo, sæbe og creme.

Som standard bliver slangepumpen lagt ud med 10 bars tryk, men brugeren kan nemt og hurtigt selv justere denne til om mod 15 bar. Slangepumpen kan køre uafbrudt og tager ikke skade ved tørløb. Den kan anvendes som vakuum pumpe og den er nem at rengøre fordi man selv kan bestemme pumperetningen. Der er et minimum af vedligeholdelse og det er nemt at udskifte slangerne.

Pumperne kan afhængig af størrelse leveres med tilslutninger i plast og rustfrit stål. De er forberedt for montage af eksempelvis en pressostat som alarm for eventuel lækage.

Fordelene ved at anvende en slangepumpe:

Høj ydelse: Pumpens forseglingsløse design eliminerer lækager og muligheden for produktkontaminering, samtidig med at det giver mulighed for kontinuerlig tørkørsel uden at påvirke pumpens ydelse, tryk og doseringsnøjagtighed negativt.

Pålidelighed: Pumpens design kræver ingen sæder, ventiler og mekaniske tætninger, der kan svigte i andre pumpetyper. Pumpeslangen er den eneste udskiftningsdel.

Alsidighed: Den peristaltiske pumpe kan med succes håndtere ekstremt abrasive og aggressive væsker, faste opslæmninger og  både vandtynde og tyktflydende medier.

Ring til os hos iversen Trading – vi er klar til at hjælpe dig med valget af pumpe. Kontakt os her

Kontakt os her