Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om tandhjulspumper

Hvad er en tandhjulspumpe?

En tandhjulspumpe er en meget anvendt pumpetype på markedet, og anvendes i mange typer applikationer til mange forskellige typer medier. Tandhjulspumpen er ofte løsningen i kemiske installationer hvor der skal pumpes højviskose væsker. Når man står med en krævende applikation for eksempel i kemiske anlæg eller ved væsker med høj viskositet, kan en tandhjulspumpe / gearpumpe være den rigtige løsning.

Kontakt os her

Hvordan virker en tandhjulspumpe?

Gearpumper er positive forskydningspumper, som flytter væske ved at gentagne gange omslutte en fast væskemængde ved hjælp af sammenlåste tandhjul. Det giver en glat pulsfri strøm, der er proportional med rotationshastigheden af dens tandhjulene.

Tandhjulspumpen er opbygget ud fra 2 pumpeprincipper: anvendelsen af udvendig fortandede og indvendig fortandede tandhjul (kaldes også gerotor pumpe). Tandhjulene roterer i pumpehuset og transporterer mediet fra tilgangssiden på pumpen til afgangssiden. Under sin vej gennem pumpen fortrænges mediet idet tænderne på tandhjulene går i indgreb med hinanden, herved skabes det høje tryk frem til udgangen på pumpen.

Hvilken tandhjulspumpe skal man vælge?

En tandhjulspumpe kan leveres i mange materialekombinationer. Oftest er pumpehuset opbygget i støbejern, malet kulstofstål, bronze eller rustfrit stål, men også materialer som plast, Hastelloy, titanium og keramik er mulige til de krævene opgaver. Skal pumpen anvendes til eksempelvis aggressive væsker, slibende medier eller varm olie findes der specifikke løsninger til det enkelte formål. Der kan indbygges specielle mekaniske akseltætninger i pumpen, monteres varmeskjold eller sågar varmelegeme.
Tilslutninger er oftes enten gevind eller flanger men sanitære koblinger er også en mulighed.

Hvilke typer tandhjulspumper findes der?

Der findes to hovedvarianter når vi taler om tandhjulspumper: Udvendige gearpumper, der bruger to eksterne spindelhjul og interne gearpumper, der anvender en ekstern og en intern spindel. 

En udvendig tandhjulspumpe eller gearpumpe, består af to identiske, sammenlåste spindler der understøtter to separate aksler. Generelt køres en aksel af en motor, som sætter gang i den andens aksel (tomgangsstyret). I nogle tilfælde kan begge aksler drives af hver sin motor. Da tandhjulene kommer ud på tandhjulspumpens indløbsside, skaber de et udvidet volumen. Væsken strømmer ind i hulrummene og er fanget imellem tandhjulene, idet tandhjulene fortsætter med at dreje mod pumpehuset. Væsken flyttes fra indløbet til udledningen rundt om huset inde i tandhjulspumpen. Når tandhjulets tænder bliver låst på pumpens udløbsside, reduceres volumenet, og væsken tvinges ud under tryk. Ingen væske kan løbe retur, fordi de er låst sammen. Tætte tolerancer mellem tandhjulene og huset gør det muligt for pumpen at udvikle sugning ved indløbet og forhindre væske i at lække tilbage fra udledningssiden. Udvendige gearpumpeudformninger kan udnytte spids-, spiral- eller sildkuglehjul.

Kontakt os her

En intern tandhjulspumpe/gearpumpe fungerer med samme princip, men de to sammenkoblingsdrev er af forskellig størrelse og med en roter inden i den anden. Det største tandhjul (rotoren) er et indre gear, dvs. den har “tænder”, der rager ud på indersiden. Indenfor dette er et mindre udvendigt gear som er designet til at blive fast låst med rotoren således, at tandhjulene går i indgreb på et tidspunkt. En fast halvmåneformet skillevæg eller afstandsstykker fylder hulrummet inde i tandhjulspumpen og fungerer som en tætning mellem indløbs- og udløbsportene.

Når gearene roterer, adskilles de på tandhjulspumpens suge side, hvilket skaber en hulrum og et sug, som er fyldt med væske. Væsken bæres af gearene til pumpens udløbsside, hvor gearets indgreb fortrænger væsken. Der er ikke plads til at solider kan passere uden at de ødelægges. Det resulterer i en afskærmning som sammmen med rotationshastigheden forhindrer  væsken i at løbe baglæns. Tandhjulspumpens konstruktion gør det muligt at pumpe under meget høje tryk og gør pumpen i stand til at håndtere højt viskøse væsker.

Når man sammenligner de to designs er eksterne tandhjulspumper i stand til at opretholde et højere tryk og strømningshastigheden på grund af den mere stive akseltætning og tættere tolerancer. Interne tandhjulspumper har en bedre sugeevne og er velegnede til højviskosevæsker.

Hvilke applikationer kan tandhjulspumpen håndtere?

Tandhjulspumper bruges altså almindeligvis til pumpning af højviskosevæsker som olie, maling, harpiks eller fødevarer. De foretrækkes i enhver applikation, hvor der kræves nøjagtig dosering eller højt tryk på udgangssiden. Udgangen af en tandhjulspumpe er ikke stærkt påvirket af tryk, så de kan også være foretrukket i enhver situation, hvor forsyningen er uregelmæssig.

En tandhjulspumpe finder anvendelse til mange opgaver. Eksempler på medier de kan håndtere:

  • Petrokemiske produkter som bitumen, asfalt, dieselolie, råolie, AdBlue, smøreolie m.v.
  • Kemiske produkter som syrer og baser (ludopløsninger)
  • Maling og lak
  • Resin og klæbemidler
  • Rengøringsmidler, sæbe og lim
  • Fødevarer såsom chokolade, kakao, smør, vegetabilske olier, melasse, dyrefoder m.v.
  • Farmaceutiske produkter

Hvilker fordele og ulemper har en tandhjulspumpe

Tandhjulspumpen kaldes også nogle gange en smeltepumpe eller en gearpumpe. Tandhjulspumper opretholder et konstant tryk og hvis trykket før pumpen falder, vil pumpen køre hurtigere og derved sørge for tilstrækkelig fødning til gearpumpen. Hvis trykket før gearpumpen stiger, vil pumpen køre langsommere. For at overvåge tryk og funktion anbringes en trykføler før og efter gear­pumpen.

Tandhjulspumper er selvansugende og kan tåle tørløb, selv om deres primære egenskaber forbedres, hvis gearene er fugtede. Gearene skal smøres af den pumpede væske og bør ikke løbe tør i længere perioder. Nogle gearpumpe design kan køre i begge retninger, så den samme pumpe kan bruges til at laste og losse et fartøj, for eksempel.

Når man anvender tandhjulspumper skal man være opmærksom på at der vil være en del slidtage ved pumpning af slibende medier. Generelt, hvis pumpen forventes at skulle håndtere slibende faste stoffer, anbefales det at vælge en pumpe med en høj kapacitet, så den kan betjenes ved lavere hastigheder for at reducere slitagen. Det skal imidlertid tages i betragtning, at en tandhjulspumpes volumetriske effektivitet reduceres ved lavere strømningshastigheder. En gearpumpe må ikke betjenes for langt fra den anbefalede hastighed. 

Hos Iversen Trading repræsenterer vi flere producenter på det danske marked. Afhængig af applikation, medie og ønske til hvordan denne skal drives kan vi i samarbejde med vores partnere tilbyde en løsning til alle opgaver. Til eks. marineinstallationer kan tandhjulspumperne certificeres i henhold til den ønskede marine klasse. Ønskes der motorer med certificeringer til anvendelse i eksplosionsikre områder kan vi også være behjælpelige med dette.

Kontakt os hos Iversen Trading. Sammen med producenterne er vi den oplagte partner når der skal vælges en tandhjulspumpe til den næste opgave.

Kontakt os her