Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om doseringspumper

En doseringspumpe er en pumpetype beregnet til præcis doserings af kemi og andre typer væsker. Alle vores doseringspumper fra EMEC overholder EU 1935/04 . Hvad er 1935/04 – det er en europæisk norm der vedrører materialer og genstande der anvendes i kontakt med fødevarer. Forordringen tager udgangspunkt i en opstilling af specifikke grænser for migration for 17 grupper materialer og artikler. Den finder anvendelse når materialer eller artikler kommer i berøring med fødevarer på et eller andet tidspunkt i forbindelse med produktion, fremstilling og distribution (herunder bl.a. gummi, plastik,metaller og legeringer). Producenten skal kunne dokumentere at de materialer der anvendes, ikke overstiger de angivne værdier. EU1935/2004 har stort set erstattet den tidligere anvendte FDA godkendelse. Det skyldes at EU1935/2004 har flere og strengere krav. For eksempel skal komponenterne kunne spores hvilket ikke nødvendigvis gør sig gældende ved FDA godkendelsen. I praksis betyder det at det ikke er alle FDA godkendte materialer der opfylder EU1935/2004 krav.

I modsætning til de mere gængse pumpetyper er en doseringspumpe det perfekte valg til dosering af mindre mængder kemi med mange muligheder for kontrol:

  • Som batch dosering
  • Præcis opblanding ved eksempelvis signal fra en vandmåler
  • pH regulering i bl.a. svømmehaller og swimmingpools
  • opretholdelse af optimale forhold indenfor aqua kultur
  • dosering af kemi til vandbehandling og drikkevandsproduktion
  • dosering af kemi til bilvask og andre typer vaskemaskiner samt industrielle opvaskemaskiner

Doseringspumper kan være styret elektrisk eller af trykluft og leveres typisk i kemi resistente materialer som PP, PVDF, PTFE og rustfast stål. Pumperne kan levere ned til helt små mængder i én cyklus og trykmæssigt for nogle typer helt op til 30 bars tryk.

En stor del af doseringspumperne anvender en magnet som via en membran og kontraventiler på pumpehovedet fortrænger væsken der pumpes. Nå pumpens magnet trækker sig tilbage, suges væsken ind i pumpekammeret. Kontraventilen på pumpens udgang er lukket. Når magneten trykkes frem presses væske i pumpekammeret ud gennem udgangen, mens kontraventilen på pumpens indgang er lukket.

En doseringspumpe kan styres og reguleres med mange forskellige typer input. De simple pumper kan styres manuelt med en drejeknap, hvor frekvensen af pumpeslagene kan justeres. Digitale pumper (også kaldet multifunktionspumper) indeholder typisk flere muligheder for styring som pulssignal fra vandmålere og flowmålere, 4-20mA signal fra PLC styringer eller instrumenter som måler eksempelvis pH, redox eller ledningsevne niveauer. Ønskes der dosering af helt små mængder, kan doseringspumpen også opsættes til at give et enkelt pumpeslag.
En anden måde at styre doseringspumpen på kan være med indbygget pH-, redox- og ledningsevne kontrol. Herved fås både måleenhed og pumpe i én indbygning.
For store mængder anvendes en motordrevet pumpe – enten som en membrandoseringspumpe eller en stempeldoseringspumpe.

Ring til os hos Iversen Trading – vi er klar til at hjælpe dig med valget af pumpe til netop din doseringsopgave.