Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om kugleventiler

Hvad er en kugleventil

En kugleventil (også kaldet kuglehane) er en af de mest anvendte ventiler under gruppen af afspærringsventiler. Under samme kategori hører bl.a. kugleventiler, spadeventiler, skråsædeventiler slangeventiler samt membranventiler. Kugleventilen fås i et utal af størrelser og varianter så den passer til den aktuelle applikation. Med valgmuligheder som eksempelvis materiale, tilslutning samt betjeningsmulighed kan der specificeres en kugleventil til nærmest alle opgaver. En af fordelene ved denne type ventil er, at den kan lukke af for de fleste medier under både tryk og vakuum. Hvor eksempelvis en magnetventil får problemer (kemisk aggressive medier, viskose medier eller blot ved 0 bars differenstryk) kan kugleventilen være den rigtige type til at løfte opgaven. En kugleventil finder anvendelse indenfor nærmest alle applikationer herunder, vand og spildevand, kemiske applikationer, indenfor fødevareindustri, landbrug, marine & offshore samt alle industrielle installationer.

En kugleventil er opbygget af et ventilhus med hydrauliske tilslutninger (mest almindeligt er med 2 eller 3 tilslutninger men også 4, 5 eller flere er mulige), en kugle med gennemboret hul, sæder hvori kuglen er fikseret samt pakninger hertil for at tætne i gennemløbet og mod spindlen som betjener kuglen. Størstedelen af kugleventiler betjenes ved at dreje spindlen 90⁰, mens andre kan dreje 360⁰ for at opnå den ønskede operation. Kuglen er oftest udformet med en boring af 2 eller 3 huller. Afhængig af hvordan flowretningen skal være defineres her om den skal være L-boret (2 boringer) eller T-boret (3 boringer). For modeller hvor en kugleventil anvendes til regulering af flowet kan kuglen i stedet for en rund boring være udformet med et v-spor. Herved kan opnås en meget fin regulering på nem og relativ billig måde.

Ligesom en kugleventil har en masse fordele findes der også ulemper. Ved lave temperaturer kan vand fryse i dødrummet bag kuglen hvorfor der opstår risiko for frostsprængninger. I applikationer hvor der håndteres medier som kan størkne i ventilen kan findes der ventiler med dødrumsfyldning. Herved minimeres muligheden for at væsken sætter sig i rummet bag kugleventilen.

De mest almindelige materialer en kugleventil er udført i er messing, kulstofstål, rustfast stål, forskellige typer eksotiske materialer (Duplex®, Monel®, Hastelloy® m.f.) samt diverse plast typer PE, PP, PVC, PVDF, PTFE.

En kugleventil kan betjenes manuelt med et håndtag eller med forskellige aktuatorer – både pneumatisk og elektrisk styrede. Der kan på ventilen påbygges forskelligt regulerings- og returmeldingsudstyr  for styring og regulering af ventilen.