Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om butterflyventiler

En butterflyventil hører til i gruppen af afspærringsventiler. Under samme kategori hører bl.a. kugleventiler, spadeventiler, skråsædeventiler slangeventiler samt membranventiler. De udmærker sig ved på en simpel og relativ billig måde at kunne styre og regulere flowet af en væske eller gas i eksempelvis et rørsystem. I modsætningen til en kugleventil findes butterflyventilen i størrelser typisk fra DN50 mm op til DN1200 mm og andre tilfælde endnu større.

Butterflyventilen finder anvendelse i mange applikationer hvor der ønskes afspærring af rørsystemer herunder installationer på vand-og spildevandssystemer, indenfor landbrugs- og fiskeriindustri, marine & offshore samt mange typer industrielle installationer. Ventilen er typisk opbygget efter de 2 mest gængse principper herunder:

  • Wafer til fastspænding mellem 2 flanger
  • Lug til montage på eksempelvis en endeflange (kræver ikke 2 modflanger at spænde imellem)

Derudover findes der modeller som eksempelvis ventiler udført i 1-piece design eller specielle modeller til HVAC industrien hvor minimal vægt er vigtig.

Hvad er en butterflyventil?

En butterflyventil bestå af et ventilhus samt en disk typisk med indstøbt spindel der er monteret i center af butterflyventilens hus. På spindlen er der monteret enten et håndtage for manuel betjening eller en aktuator, som kan være både (pneumatisk eller elektrisk styret) for automatisk betjening. Imellem ventilhus og disk er der monteret en tætning som kan være udført i et elastomer materiale såsom NBR, EPDM, FKM eller silikone – denne tætning kaldes en liner. Valget af lineren, som udover de nævnte gummi materialer også kan være PTFE for god kemisk resistens eller metallisk til høje temperaturer, er vigtig for optimal og langvarig drift af en butterflyventil. Til de mere krævne applikationer, såsom eksempelvis høje temperature eller hvor abrasive materialer skal håndteres, fås butterflyventiler i dobbelt eller trippelt koncentrisk design. Her stilles der store krav til materialevalg af disk og liner.

Til styring af en butterflyventil anvendes oftest et håndtag eller et håndhjul monteret på en gearing for de større størrelser. For automatisk operation monteres typisk en aktuator der er styret af enten pneumatik eller elektricitet. En elektrisk aktuator kan leveres med indbygget styring for nøjagtig monitorering samt regulering af ventilens position. For en pneumatisk aktuator anvendes en elektro pneumatisk positioner.

En butterflyventil er oftest udført i enten metal eller plast. Til kemiske installationer anvendes typisk polypropylen (PP), PVDF, PVC eller lignende mens der af metaller anvendes støbejern, rustfast stål, et udvalg af eksotiske materialer (Duplex®, Monel®, Hastelloy® m.f.) samt marine bronze for marine aplikationer. For eksempelvis støbejern er det vigtigt med en overfladebehandling af en passende tykkelse og i en god kvalitet. Et kvalitetsstempel for en butterflyventil kan ses i tykkelsen på malingen en ventil er behandlet med. Butterflyventiler kan leveres så de opfylder EU 1935/2004.

Ring til os hos Iversen Trading – vi er klar til at hjælpe dig med valget af butterflyventil til netop din opgave.