Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om aktuator

Hvad er en aktuator?

En aktuator er i flowsammenhæng en mekanisme som overfører eksempelvis en elektrisk spænding, væske, eller luft under tryk til en mekanisk bevægelse. Denne bevægelse kan være udført i lineær retning (translatorisk), og blive påført en stempelstang, og kan åbne samt lukke for bl.a. kugleventiler, spadeventiler, butterflyventiler samt membranventiler. Bevægelsen kan overføres til en rotation og foregår typisk via Rack and Pinion princippet, hvor et tandhjul indgår i forbindelse med en tandstang.

Kontakt os her

Hvad bruger man en aktuator til?

Aktuatorer i industrien anvendes i mange applikationer og er uundværlig inden for styring og regulering af ventiler til alle typer formål og indenfor mange applikationer. Her kan nævnes fra den helt simple konstruktion med en kugleventil som via en aktuator drejer 90° og fungerer som en afspærringsventil, til store ventiler til bl.a. marine og offshore systemer hvor ventil med påsat aktuator nedsænkes på havets bund og leverer olie og gas til produktion onshore.

Den mest anvendte aktuator type styret af trykluft er med 90° rotation, men herudover fås også aktuatorer med 180° samt 270° rotation og 3 positions aktuatorer. Til de mere krævende applikationer hvor eksempelvis temperatur (både høje og lave) er uden for standard findes der også løsninger. Her ændres typisk materialer på bl.a. o-ringe, og fedt til smøring tilpasses temperaturniveauet. En aktuator indgår altid som en del af en løsning hvor reguleringsudstyr også anvendes. Dette kan være en pilotventil der via en kontakt eller PLC styrer åbne/lukke funktionen på aktuatoren. For indikation om en ventil er i åben eller lukket position kan der på aktuatoren monteres en tilbagemelder som oftest benævnes endestopskontakt (på engelsk limit switch box).

Såfremt en aktuator skal monteres på en reguleringsventil findes der også aktuatorer til dette, hvor udstyr monteres som kan foretage rotation med selv små graders rotation. På samme tid vil der sendes et signal retur (typisk i form af 4-20mA eller 0-10 VDC) for indikation af den eksakte position.

Kontakt os her

Hvilke typer aktuatorer findes der?

En aktuator, både lineære og roterende, kan også være styret af en elektrisk spænding (både 1-faset, 230 VAC, og 3×400 VAC). En elektrisk motor overfører kraft fra sin roterende bevægelse til en lineær bevægelse eller via en gearing til en roterende bevægelse. Afhængig af ventilen der skal betjenes, og hvor stort et moment denne kræver, anvendes en aktuator med en passende gearing for nem aktuering. På elektriske aktuatorer kan der ofte monteres samme type udstyr for monitorering og styring som på en luftstyret (pneumatisk) aktuator. Den nyeste teknologi tillader at en elektrisk aktuator åbner og lukker på ca. et sekundt.

Kontakt os her

Ofte kræves der dokumentation i form af certifikater for løsninger hvor ventiler indgår. En af de mest almindelige er for anvendelse i eksplosionssikre zoner (Atex zone 1 og zone 2). En fordel ved de pneumatiske aktuatorer er at de overholder kravene hertil, da der ikke genereres nogen form for elektrisk strøm.
Materialemæssigt fås aktuatorer oftest i aluminium men også rustfast stål SS316, samt plast er tilgængelig.

Kontakt os her