Om kemipumper
Hvad er en kemipumpe?
En kemipumper kan bruges til forskellige opgaver inden for industrien, herunder transport af aggressive eller farlige væsker, det være sig koncentrerede syrer, baser og andre kemikalier med eller uden solider og partikler. Kemipumper er typisk selvansugende certrifugalpumper. Hvis man skal pumpe medier uden partikler kan det være en fordel at vælge en magnetdreven pumpe og ellers findes kemipumperne også med mekanisk akseltætning
Hvad bruger man kemipumper til?
Kemipumper benyttes blandt andet til tankanlæg, bejdseanlæg til rustfrit stål, røgrensning samt anlæg til rensning af industrielt spildevand. Kemipumper også kaldet kemikaliepumper anvendes til transport af aggressive eller farlige væsker som koncentrerede syrer, baser og andre kemikalier med eller uden faste partikler. Kemipumper er typisk fremstilet i et termoplastiske fibermaterialer findes i en bred vifte af konfigurationer. De anvendes i anlæg fx. til rensning af spildevand, røg ligeledes i f.eks. tankanlæg, bejdseanlæg til røgrensning samt anlæg til rensning af industrielt spildevand. Denne type pumpe skal være kemisk og mekanisk resistente. De fremstilles derfor eksempelvis i termoplastiske polymer til at overføre syrer, baser, rengøringsmidler eller endda opløsningsmidler. Takket være kemipumpens egenskaber og dets dimensionsstabilitet er polypropylen slidbestandigt, korrosionsbestandigt samt moderat slidbestandigt.
Findes der forskellige kemipumper?
Kemi pumper er hårdføre pumper. De findes i mange konfigurationer og materialer. Pumper i kunststof kunne være fremstillet i PP, PE eller PVDF eller i støbejern eller rustfast stål med eller uden mekaniske akseltætninger. Pumperne kan monteres horisontalt eller vertikalt hvilket giver mulighed for at installere dem i tanke hvor de kan indbygges i et system. De fleste kemipumper opfylder ISO-norm 2858 (EN 22858) og det er også muligt, at få nogle af pumpetyperne leveret med ATEX geokendelser. Kemipumper kan være magnetkoblede eller med mekanisk akseltætning og afhængig af model, kan de monteres horisontalt eller vertikalt. De kan anvendes indenfor den kemiske industri til transport af de mest ætsende og hårde væske. Skal kemipumpen være virkelig hårdfør findes der modeller som er udelukkende lavet af termoplast med fremragende kemikalie og mekanisk modstand. Denne type kemipumper er fremstillet i glasfiberforstærket polypropylen (GFR/PP), med en keramiks spindel, forstærket PTFE til lejerne og FKM til OR-pakningen.
Kemipumper kan også være trykluftdrevne membranpumper i plast. Denne type kemipumpe kaan, i kraft af sine utallige konfigurationer, pumpe stort set alle flydende medier i den kemiske industri. De er ideelle til OEM-installationer og alm. industrielle applikationer. Man skal altid være opmærksom på at kemipumpernes anvendelsesområder er vejledende. Pumperne er ikke velegnede til væsker som er aggressive overfor pumpernes dele.
Hvilken kemipumpe skal man vælge?
Kemipumper er konstrueret til at transportere aggressive eller farlige væsker såsom koncentrerede syrer, baser og andre kemikalier, med eller uden faste partikler.
Kemipumper er altså fremstillet i forskellige plastmaterialer eller metallegeringer og kommer oftest som en centrifugalpumper. Kemipumper kan anvendes til en lang række krævende industriopgaver til transport af aggressive eller farlige medier som kunne være koncentrerede syrer, baser og andre kemikalier, med eller uden solider. Der ud over kan kemipumper også anvendes til tankanlæg, bejdseanlæg til rustfrit stål, røgrensning samt anlæg til rensning af industrielt spildevand. Kemipumper fremstilles også som vertikale pumper til indbygning i eksempelvis tanke. Når det kommer til transport medier uden partikler, kan man med fordel vælge en magnetdrevet pumpe.
Når man skal vælge den helt rigtige kemipumper eller en hvilken som helst ande pumpe, så er det vigtigt at tage højde for følgende parametre:
- Hvilket medie skal kemipumpen håndtere
- Hvor højt sidder kemipumpen over mediet det skal suge an (statisk
sugehøjde). - Hvor højt sidder udløbsenden over kemipumpen (statisk udledning)
- Hvad udledningskapaciteten – ønsket flow l/s, l/m, l/t
- Friktionstab til væskens viskositet, type og længde af slange eller
rør. - Højde over havets overflade, hvor kemipumpen vil fungere.
- Udløbshøjde eller udløbets højde over kemipumpen.
- Restriktioner, koblinger, albuer og ventiler
- Forordninger, certifikater og lovmæssige omstændigheder