Om fladstråledyser

Hvad er en fladstråledyse?

Fladstråledyser producerer et spraymønster med tilspidset kant. Strålen fra en fladstråledyse danner et smalt, elliptisk, omvendt “V” -mønster med et tilspidset spray. Afsætningen er tungest i centrum af mønsteret og bliver mindre ud mod den ydre kant. En ensartet fordeling af sprayet opnås, når højden og dyseafstanden er er optimeret til korrekt mønsteroverlapping af tilstødende dyser.

Hvad bruger man en fladstråledyse til?

En fladstråledyse kan sprøjte på en overflade eller en genstand, der bevæger sig i en tværgående retning i forhold til strålens overflade. Et typisk eksempel er dyserne i en bilvasketunnel. De fleste af de fladstråledyser der anvendes i industrien, fungerer i henhold til en af ​​de følgende principper: 

Fladstråledyser med høj slagkraft – har en smal sprøjtevinkel eller lavtryks fladstråledyser med bred sprøjtevinkel. Fladstråledyser med højt anslag er velegnede til rengøring af miljøer, hvor genstridigt skidt skal fjernes. Lavtryksdyser med den bredere sprøjtevinkel (op til 130°) kan dække et stort område med en slags vandgardineffekt. Lavtryks fladstråledyser kan bruges i forskellige applikationer såsom fjernelse af skum, som et vandgardin til gas adskillelse eller til rengøring af frugt og grønt. Af andre applikationer hvor fladstråledysen kommer til sin ret kan eksempelvis nævnes til køling, til damprensning, affedtning, højtryksrensning, overfladebehandling og i vaskeprocesser.

Hvilken type fladstråledyse skal man vælge?

Når der anvendes flere dyser til sprøjtning, er det meget vigtigt at fremstille en ensartet sprøjtefordeling. Fladstråledyser leverer typisk en høj anslagseffekt, da jet energien er koncentreret over en begrænset flade. Dyserne finder typisk anvendelse som vaske- eller spuledyser, og findes i utallige konfigurationer der dækker mange opgaver. De korrekte metoder til overlappende spray er beskrevet nedenfor.

  • I en standard konveks sprøjtefordeling har mellemsektionen en større kapacitet end de to laterale sektioner. Det er nødvendigt at overlappe 50% af spray rækkevidde.
  • Ved en lige fordeling giver dyserne et ensartet spray, og 10% af sprayområdet overlapper hinanden.
  • En high impact fladstråledyse producerer en kraftig stråle med en forskydningsvinkel på 5 ° -15 ° for at undgå overlapning og interferens. Forskydningsvinklen afhænger af sprøjteområdet for dysen.

Hvornår skal man vælge en fladstråledyse?

Det flade sprymønster som man opnår med en fladstråledyse er effektivt. Effekten af ​​fladståledysen er høj sammenlignet med sprøjtemønstre fra både fuldkegledyser eller hulkegledyser, men naturligvis ikke så høj som en dyse med fast strøm. Dråbestørrelserne produceret af denne fladstråledysen er større end andre kegledyser. For at en fladstråledyse kan dække et givent område, kræves der en form for relativ bevægelse. Normalt er denne bevægelse tilvejebragt af et transportbånd, der bevæger sig under en række fladstråledyser. Alternativt kan selve dysen være i bevægelse for at give fuldstændig dækning.

Fladstråledyser findes i mange materialer og konfigurationer. Af materiale kan nævnes mere end 40 forskellige, blandt andet messing og rustfrit stål AISI 303 og på forespørgsel i AISI 316, PVC, men også POM, ABS., Stål: AISI 303, AISI 304, AISI 316, AISI 416 og mange andre materialer. De kan konfigureres med et utal af tilslutningsmuligheder som eksempelvis kunne være BSP – indvendigt og udvendigt, møtrik og nippel (bl.a. til svejsning) eller med lynkobling.

Denne alsidighed gør at fladstråledyserne er anvendelige i alsidige applikationer i industrien, hvad enten det er få dyser der skal bruges eller hvis det er til OEM projekter, hvor fladstråledyser ofte indgår som en vigtig komponent for mange maskinbyggere.