Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om dykpumper

Dykpumper er alsidige pumpetyper som er beregnet til neddykning i vand og lignende. Dykpumper kan pumpe vand, spildevand, vand med sand og partikler, samt en hel del andre sammensætninger.

Størstedelen af typer dykpumper er beregnet til neddykning, hvor væsken der pumpes køler motoren i pumpen. Andre typer nedkøles af inkorporeret oliebad, hvorfor levetiden forlænges såfremt pumpen skulle tørløbe.

Hvordan fungerer en dykpumpe?

En nedsænket pumpe er en pumpe, der kan nedsænkes helt i vand. Motoren er hermetisk forseglet og tæt koblet til pumpens krop. En nedsænket pumpe skubber vand til overfladen ved at omdanne roterende energi til kinetisk energi og videre til tryk energi. Pumpen trækker vandet ind i pumpen, hvor rotoren på skovlhjulet skubber vandet igennem en diffusor og derefter op til overfladen. Dykpumper er yderst effektive, fordi de ikke behøver at bruge en masse energi på at flytte vand ind i pumpen. Vandtrykket skubber vandet/væsken ind i den nedsænkende pumpe og sparer derved meget af pumpens energi. 

Nogle nedsænkede pumper kan let håndtere faste stoffer, mens andre kun kan kun håndtere væsker. Dykbare pumper er stille, fordi de er under vand, og kavitation er aldrig et problem, fordi der ikke er nogen “pigge” i tryk, når vandet grundet trykket bare strømmer gennem pumpen.

Opbygning af dykpumpe

En dykpumpe er typisk opbygget i støbejern, rustfrit stål eller plast m.m. Den er bygget op som en klassisk centrifugalpumpe med impeller udformet som halvåben løber, vortex løber eller som dobbeltkanal løber.
Sikring mod tørløb styres oftest med niveausensor der for en 1-faset model er monteret på pumpen. Denne sensor kan være en klassisk ”flydebold” der med sin opdrift tænder og slukker for pumpen afhængig af vandstanden. For nogle modeller er sensoren monteret som en vertikal switch. På en 3-faset model kontrolleres pumpen via en ekstern kontrolbox hvortil den ønskede niveausensor kan tilsluttes.

Typiske anvendelsesområder for dykpumper er:

  • Som kælderpumpe. Her kan fås modeller med lav suge højde helt ned til 2mm
  • På byggepladser og i sandgrave som entreprenør pumpe. Her stilles der store krav til at dykpumpen kan håndtere vand indeholdende sandpartikler
  • I malkegrave i bl.a. stalde hvor pumperne skal kunne medtage strå af halm og hø
  • Som afløbspumpe i brønde. Her benyttes ofte pumper med vortex impeller for store partikler. Alternativt kan dykpumper med kniv anvendes, hvor der ved pumpens indsugning er monteret et knivskær som hakker og granulerer mediets partikler.
  • Som drænpumpe i oversvømmede landarealer
  • Som transportpumpe i septiktanke eksempelvis i boligområder uden kloakering (sommerhusområder og lignende) eller hvor der højdemæssigt er for lidt fald til bortledning af kloakvandet.

Hos Iversen Trading repræsenterer vi op til flere udenlandske dykpumpe producenter på det danske marked. Vi er lagerførende i mange forskellige typer og er altid klar til at rådgive dig i det rigtige valg af dykpumpe.