Om membranventiler

Membranventiler

Membraneventilen er en åbne/lukke ventil som finder anvendelse i alsidige applikationer. En membranventil består af en ventilkrop med to eller flere porte, en membran og et sæde, hvorpå membranen kan slutte tæt og dermed lukke ventilen. Ventilhuset kan være konstrueret af plast, metal, træ eller andre materialer afhængigt af hvilken applikation den skal anvendes i. Membranventiler kommer normalt med to porte 2/2-vejs membranventiler, men kan også leveres med tre porte 3/2-vejs membranventiler også kaldet også T-ventiler. En membranventil anvendes i applikationer, hvor der er behov for at kunne åbne/lukke hvad enten det er manuelt med håndtag eller automatisk med aktuator.

Membranventiler kan styres af forskellige typer aktuatorer, f.eks. manuel, pneumatisk, hydraulisk, elektrisk osv.  Mange membranventiler styres dog også manuelt. Membranventiler anvendes til aflukning og håndtering af for eksempel væsker og gas. For at ventilen kan lukke helt tæt er ventilen udstyret med en fleksibel membran, sædvanligvis fremstillet i elastomer og ofte forstærket med en metaldel. Når stemplet i ventilen lukker helt ned mod membranen op imod ventilens sæde bliver ventilen helt tæt. 

De indre dele i membranventilen er isoleret fra væskestrømmen. Dette gør denne ventil egnet til viskøse og aggresive medier, men også til slibende og ætsende væsker, da der ikke er nogen form for kontaminering over for eller fra miljøet.

Membranventiler fås i mange materialer så som metaller, fast plastik, plastik, gummi og med glasforinger. De er velegnede til håndtering af flere typer af aggressiv kemi og håndterer både klare tyndtflydende væsker men også væsker med højere viskositet og applikationer med lavt tryk. Membranventiler findes både med fuld og reduceret lysning.