Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om membranventiler

Hvad er en membranventil?

Membranventilen er en åbne/lukke ventil som finder anvendelse i alsidige applikationer. En membranventil består af en ventilkrop med to eller flere porte, en membran og et sæde, hvorpå membranen kan slutte tæt og dermed lukke ventilen.

Kontakt os her

En membranventil er altså en type af kontrolventil, der anvender en fleksibel membran til at regulere strømmen af væske eller gas. Lad os se nærmere på, hvordan en membranventil fungerer:

  • Ventilopbygning: En typisk membranventil består af tre hovedkomponenter: en ventilhus, en membran og en trykudligningsmekanisme.
  • Membranens rolle: Membranen er en fleksibel, tætsluttende skive placeret i ventilhuset. Den adskiller indløbs- og udløbssektionerne af ventilen.
  • Åbning og lukning: Når ventilen er i hvileposition, er membranen lukket og forhindrer strømmen af væske eller gas. Når der påføres tryk på membransiden, deformeres membranen og åbner ventilen ved at tillade strømmen af mediet gennem ventilen.
  • Trykudligning: For at lette lukningen af ventilen er der ofte en trykudligningsmekanisme, der hjælper med at genskabe ligevægt på tværs af membranen.
  • Regulering af strøm: Ved at justere trykket på membransiden kan du nøje styre, hvor meget ventilen åbner, og dermed regulere strømmen af væske eller gas gennem ventilen.
  • Anvendelsesområder: Membranventiler anvendes ofte i industrier som fødevareforarbejdning, farmaceutisk produktion og vandbehandling, hvor præcis kontrol over strømmen af væsker eller gasser er afgørende.

Ventilhuset kan være konstrueret af plast, metal, træ eller andre materialer afhængigt af hvilken applikation den skal anvendes i. Membranventiler kommer normalt med to porte 2/2-vejs membranventiler, men kan også leveres med tre porte 3/2-vejs membranventiler også kaldet også T-ventiler. En membranventil anvendes i applikationer, hvor der er behov for at kunne åbne/lukke hvad enten det er manuelt med håndtag eller automatisk med aktuator.

Kontakt os her

Hvordan styres en membranventil?

Membranventiler kan styres af forskellige typer aktuatorer, f.eks. manuel, pneumatisk, hydraulisk, elektrisk osv.  Mange membranventiler styres dog også manuelt. Membranventiler anvendes til aflukning og håndtering af for eksempel væsker og gas. For at ventilen kan lukke helt tæt er ventilen udstyret med en fleksibel membran, sædvanligvis fremstillet i elastomer og ofte forstærket med en metaldel. Når stemplet i ventilen lukker helt ned mod membranen op imod ventilens sæde bliver ventilen helt tæt. 

De indre dele i membranventilen er isoleret fra væskestrømmen. Dette gør denne ventil egnet til viskøse og aggresive medier, men også til slibende og ætsende væsker, da der ikke er nogen form for kontaminering over for eller fra miljøet.

Membranventiler fås i mange materialer så som metaller, fast plastik, plastik, gummi og med glasforinger. De er velegnede til håndtering af flere typer af aggressiv kemi og håndterer både klare tyndtflydende væsker men også væsker med højere viskositet og applikationer med lavt tryk. Membranventiler findes både med fuld og reduceret lysning.

Hvilke fordele har en membranventil?

Fordelene ved membranventiler inkluderer deres enkle design, lav vedligeholdelse og evne til at håndtere viskøse medier. De er også velegnede til anvendelser, hvor kontaminationsrisiko skal minimeres, da membranen fungerer som en barriere mellem det indre af ventilen og det omgivende miljø.

Kontakt os her