Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om stempelpumper

Hvad er en stempelpumpe?

En stempelpumpe er en ofte anvendt pumpetype og i nogle applikationer til tider den eneste løsning – eksempelvis når et højt udgangstryk ønskes. Stempelpumpen finder især sin anvendelse til dosering eller flytning af medier af høj viskositet eller med høj vægtfylde.

En stempelpumpe kan som udgangspunkt være drevet af en elektrisk motor eller være tilkoblet et hydraulisk drev (typisk anvendt på lastbiler og andre lignende mobile anlæg), hvor en roterende bevægelse fra motorakslen overfører sin kraft til stemplerne i en lineær retning. Dette kaldes en radial stempelpumpe, og findes i størrelser hvor udgangstryk på over 1000 bar ikke er unormalt.

En stempelpumpe kan også drives af trykluft, hydraulik eller vandtryk. Her overføres den drivende kraft via et udvekslingsforhold, og giver et højere tryk på mediet. Denne type pumpe er specielt velegnet til viskose medier på op 1.000.000 cps (sentipoise), hvilket bedst kan sammenlignes med fedt, fugemasse, silikone og tandpasta. Med simpelt udstyr til regulering af luftflow og lufttryk kan pumpen styres og reguleres for optimal drift. En anden fordel ved en luftdrevet stempelpumpe er at den typisk vil være Atex godkendt og derfor kan anvendes i eksplosionssikre zoner, da ingen elektriske dele indgår i den. Med en trykluftdrevet stempelpumpe kan der opnås medietryk på over 690 bar. Hvis en luftdrevet pumpe skal anvendes til en doserings- eller dispenseringsopgave, eller blot ved flytning fra tank til tank, vil denne ofte blive monteret på tilpasset ramme eller stativ (passer ofte til standard beholdere og tønder på 20 eller 200 liter). Er mediet der pumpes meget viskos kan der være behov for at presse dette ud af beholderen. Hertil anvendes en følgeplade som vil påvirke mediet med et givet tryk. Derved hjælpes mediet op i pumpens indgang og kan fortsætte ud af pumpen med påsat tryk.

Når en stempelpumpe skal konfigureres er det vigtigt, at definere driftsforhold såsom medietype, temperatur, tryk og flow. Om mediet kan være aggressivt overfor pumpens væskeberørte dele eller om det indeholder slidende partikler har stor indflydelse på pumpens levetid. For at imødekomme ønsket om så lang levetid som muligt for en stempelpumpe vælges der de rigtige materialer. For pumpen vil dette typisk være messing, kulstofstål, rustfast stål eller mere eksotiske materialer som Duplex, Super Duplex eller Hastelloy.