Om stempelpumper
Hvad er en stempelpumpe?
En stempelpumpe opererer efter et princip hvor etstempel inden i en cylinder trækker et givent medie ind i cylinderen under den tilbagegående stempelbevægelse og afleverer mediet igen under den fremadgående stempelbevægelse. Stempelpumpen kan operere vandret eller lodret. En stempelpumpe anvendes ofte når et højt udgangstryk ønskes. Stempelpumpens anvendelse kan også være i dosering eller flytning af medier af høj viskositet eller med høj vægtfylde.
En stempelpumpe kan som udgangspunkt være drevet af en elektrisk motor eller være tilkoblet et hydraulisk drev (typisk anvendt på lastbiler og andre lignende mobile anlæg), hvor en roterende bevægelse fra motorakslen overfører sin kraft til stemplerne i en lineær retning. Dette kaldes en radial pumpe, og findes i størrelser hvor udgangstryk på over 1000 bar ikke er unormalt. En stempelpumpe kan også drives af trykluft, hydraulik eller vandtryk. Her overføres den drivende kraft via et udvekslingsforhold, og giver et højere tryk på mediet.
En stempelpumpe består af en cylinder, som selve stempletsidder i. Gennem indløbet på stempelpumpen suges mediet ind i stempelpumpen, og gennem udløbet skubbes mediet videre ud i systemet. Indløbet er forsynet med en indsugningsventil, udløbet er forsynet med et udblæsningsventil, således at mediet materialet kun transporteres i én retning. En stempelpumpe kan bestå af en eller flere ventiler.
Hvad kan man bruge en stempelpumpe til?
En stempelpumpe er en ofte anvendt pumpetype og i nogle applikationer til tider den eneste løsning – eksempelvis når et højt udgangstryk ønskes. Stempelpumpen finder især sin anvendelse til dosering eller flytning af medier af høj viskositet eller med høj vægtfylde. Denne type pumpe er specielt velegnet til viskose medier på op 1.000.000 cps (sentipoise), hvilket bedst kan sammenlignes med fedt, fugemasse, silikone og tandpasta.
Hvad kan en stempelpumpe?
Med simpelt udstyr til regulering af luftflow og lufttryk kan pumpen styres og reguleres for optimal drift. En anden fordel ved en luftdrevet stempelpumpe er at den typisk vil være Atex godkendt og derfor kan anvendes i eksplosionssikre zoner, da ingen elektriske dele indgår i den. Med en trykluftdrevet stempelpumpe kan der opnås medietryk på over 690 bar. Hvis en luftdrevet pumpe skal anvendes til en doserings- eller dispenseringsopgave, eller blot ved flytning fra tank til tank, vil denne ofte blive monteret på tilpasset ramme eller stativ (passer ofte til standard beholdere og tønder på 20 eller 200 liter). Er mediet der pumpes meget viskos kan der være behov for at presse dette ud af beholderen. Hertil anvendes en følgeplade som vil påvirke mediet med et givet tryk. Derved hjælpes mediet op i pumpens indgang og kan fortsætte ud af pumpen med påsat tryk.
Hvordan konfigurerer man en stempelpumpe?
Når en stempelpumpe skal konfigureres er det vigtigt, at definere driftsforhold såsom medietype, temperatur, tryk og flow. Om mediet kan være aggressivt overfor pumpens væskeberørte dele eller om det indeholder slidende partikler har stor indflydelse på pumpens levetid. For at imødekomme ønsket om så lang levetid som muligt for en stempelpumpe vælges der de rigtige materialer. For pumpen vil dette typisk være messing, kulstofstål, rustfast stål eller mere eksotiske materialer som Duplex, Super Duplex eller Hastelloy. Stempelpumpen er desuden ofte lavet af støbejern og er blandt de mest holdbare pumper, man kan finde. Det betyder at man kan anvende en stempelpumpe til skånsom pumpning af medier med både høj og lav viskositet.
Hvilke fordele har en stempelpumpe?
En stempelpumpes design giver mulighed for ubesværet at pumpe medier der indeholder faste stoffer uden at pumpen stopper til. Den finder derfor primært anvendelse ved for eksempel dosering eller flytning af medier af høj viskositet eller med høj vægtfylde. Man skal dog være opmærksom på at stempelpumpens levetid bliver nedsat hvis mediet eksempelvis er aggressiv og slidende over for pumpens dele.