Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om roterende unioner/drejeled

En roterende union og et drejeled er begge komponenter som har ét fælles formål: at overføre en væske eller gasart fra et stationært rørsystem til et roterende system. Afhængig af applikation, medie der skal overføres, samt behovet for om enheden skal rotere med høj omdrejningshastighed, eller blot dreje 90°, findes der løsninger til dette.

En roterende union, også kaldet rotationskobling, er en enhed som udmærker sig ved lækagefri overførsel af vand, damp, gas, olie (op til 300 °C) fra en stationær installation til eksempelvis en roterende aksel eller valse. Omdrejningshastigheden er en vigtig parameter og varierer alt efter hvilken model der anvendes, og til hvilket medie. Skal unionen anvendes til vand, mineralsk olie eller trykluft vil hastigheden være op til 2000 omdrejninger pr. minut. Skal der overføres varm olie vil hastigheden være maksimum 500 omdrejninger pr. minut. Samtidig anvendes der 2 typer tætninger: den klassiske mekaniske pakdåse og en bælgtætning. Den mekaniske pakdåse, som bl.a. kendes fra pumper, skaber en fjederpåvirket tætning mellem keramik og en elastomer. Denne tætning anvendes ved høje omdrejningshastigheder. Bælgtætningen anvender ikke elastomer til tætning og anvendes til temperaturer under 0° C samt op til 300°C. Skal der arbejdes med temperaturer op omkring 300°C skal der samtidig anvendes specielle lejer, da traditionelle lejer maksimalt må anvendes op til 180°C. Til højtemperatur applikationer må der anvendes lejer i kulstof.
Ved typiske applikationer som eksempelvis en roterende valse vil der være monteret en roterende union på begge sider af valsen. Der vil derfor være både en højre og en venstre model, hvor forskellen er hvordan gevindet er drejet på tilslutningen. Der kan også monteres blot én union på valsen. Her vil der være mulighed for montage af enten et stationært eller roterende centerrør. Et centerrør går igennem unionen og føres ned i bunden af valsen hvor eksempelvis kondensat suges ud eller hvor koldt vand eller damp føres ind.

Et drejeled, som også kaldes en svirvel, er i forhold til den roterende union udført i et mere simpelt design. Drejeleddet anvender en anden tætningsteknologi end den roterende union og kan derfor ikke håndtere de samme omdrejningshastigheder. Typisk bør denne ikke overstige 17-20 omdrejninger pr. minut. Til gengæld findes der et bredt program til næsten alle typer medier. Drejeleddet fås i en række udførsler med enten 1, 2 eller 3 drejeled monteret på rørstykker så enhver position kan opnås. Samtidig kan der vælges mellem forskellige tilslutninger. Oftest anvendes gevindtilslutning, men også flange, svejsestuds samt andre typer er mulige. Størrelsesmæssigt findes drejeled op til 28” (DN700 mm). Afhængig af applikation findes der et bredt udvalg af drejeled til den specifikke opgave.

Dette kunne være:

  • Højt tryk op til 420 bar
  • Høj temperatur op til 600 °C
  • Kemisk aggressive medier
  • Fødevarer
  • Høje omdrejningshastigheder