Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om fittings

Hvad er fittings ?

Fittings anvendes til sammenkobling af rør og slanger i bl.a. procesanlæg, maskiner samt alle typer installationer hvor der skal transporteres væske, gas eller solider. Fittings fåes i et utal af udformninger, i mange typer materialer og med tilslutningsprincipper alt efter krav til den specifikke opgave.

En af de mest almindelige fittingstyper er gevindfittings, som kan udføres med gevind efter flere forskellige standarder. I Europa benyttes oftest BSP (British Standard Pipe) gevind men også NPT (National Pipe Thread Taper) benyttes efter den amerikanske standard. Gevindfittings fås i et størrelsesmæssigt stort spænd, typiske mellem 1/8” til 4”, og kan leveres med både parallelt gevind og konisk gevind. Afhængig af mediet som skal løbe gennem installationen hvor fittings er monteret kan disse fås i mange typer materialer med henblik på optimal styrke overfor mekanisk belastning og kemisk resistens.

Af de mest almindelige materialer indenfor metalfittings kan nævnes kulstofstål, rustfast stål 304 og 316. Af de mere eksotiske materialer til de krævende opgaver findes der 254-SMO, Duplex, SuperDuplex, Titanium og Hastelloy C-276. Et eksempel på anvendelsen af eksotiske fittings er, når der skal løbe varmt saltvand gennem systemet af fittings og rør. Typisk vil syrefast stål 316 være tilstrækkeligt modstandsdygtigt når saltvand er koldt, men når det nærmer sig 30 °C bliver det aggressivt overfor stålet. Et valg kunne falde på SMO.

Anvendes der fittings i plast er de mest almindelige materialer PP, POM, PA mens PVDF og PPS hører til de mere bestandige hvad angår kemisk resistens og højtemperatur. For at sikre et tæt system skal gevindfittings tætnes, og dette udføres oftest med PTFE tape eller en flydende tætningsmasse. Nogle typer af gevindfittings er designet så tætning sker med o-ringe eller pakninger i gummi (NBR, EPDM eller FPM).

Når der benyttes rør af PE anvendes ofte spændfittings udført typisk i PP. PE anvendes ofte når der skal transporteres trykluft eller i applikationer til vandingssystemer. Her opereres ofte med tryktrin 16 bar eller 10 bar. Produktprogrammet af spændfittings er stort og spænder op til 4” eller mere.

Et meget anvendt materiale er PVC, dels grundet pris men også muligheden for at lime samlingerne. Her kan rør og fittings af PVC sammensættes hurtigt og nemt. Igen spænder PVC størrelsesmæssigt op til 4” og i nogle tilfælde længere op. I modsætning til flere andre plastmaterialer kan PVC ikke genanvendes, men må skrottes efter endt brug.

I produktprogrammet af limfittings findes overgange til gevind, så der kan bygges videre i bl.a. andre materialer. Et alternativ til limfittings er svejsefittings hvor der oftest anvendes PP eller PE. Her er der tale om et mere miljøvenligt materiale, hvor der til gengæld skal benyttes et svejseapparat når rør og fittings skal samles. Ligesom ved limfittings fås svejsefittings med overgange til gevind.

Indstiksfittings (også kaldt push-in fittings) er en hurtig og nem måde at sammenkoble rør og slanger. De fås i materialer som PP, POM og rustfast stål, og finder stor anvendelse indenfor fødevareindustrien til bl.a. drikkevand, øl, juice og lignende samt til omvendt osmose applikationer. De er let anvendelige og produktprogrammet er bredt. Til højtemperatur systemer som eksempelvis kaffe- og cappuccino maskiner kan indstiksfittings leveres i materialet PPSU med anvendelsestemperatur op til 140 °C.  Kerneteknologien bag push-in fittings er det samme koncept, der er integreret i så forskellige brancher som VVS, dispensering af drikkevarer, pneumatik, trykluft, vandrensning, drikkevareautomater og telekommunikation.

Push-in fittings fra John Guest
Push in fittings

Vi har nøje udvalgt vores leverandører af fittings, for at sikre en høj kvalitet. Vi kan levere bredt til industrien herunder vand-, pharma- og procesindustrien.