Har du brug for hjælp?

Har du spørgsmål til produkterne er du altid velkommen til at kontakte os pr telefon 86 24 33 11 eller via kontaktformularen

Udfyld kontaktformular

Om desinfektionssystemer

Hvad er et desinfektionssystem?

Rengøring i produktionen blandt andet i fødevareindustrien er ikke en nem opgave. Det er som udgangspunkt et kritisk skridt i fødevareproduktionen, da det er afgørende at opretholde og garantere fødevaresikkerheden. At forstå  hvordan rengørings- og desinfektionsmidler virker, er nøglen til at sikre et sikkert, hygiejnisk produktionsmiljø.

Desinfektion er et vigtigt element i fødevareproduktion for at undgå mikrobiel kontaminering, som kan føre til en række problemer som for eksempel reduceret produktkvalitet, skade på sundheden eller endda livstruende omstændigheder i nogle tilfælde. Rengøring alene er ingen garanti for dekontaminering, men det er en forudsætning for desinfektion.

Desinfektion er den proces, hvorved mikroorganismer dræbes, så deres antal reduceres til et niveau, som ikke er sundhedsskadeligt eller påvirker kvaliteten af ​​letfordærvelige varer. Efter rengøring vil overflader være fri for snavs, men mikroorganismer kan fortsat trives. 

En fejl, som mange fødevareproducenter og drikkevareproducenter begår, er at antage, at hvis en fødevarekontaktflade er synligt ren, er den også hygiejnisk. Bakterier som Salmonella og Escherichia coli (E. coli) er resistente over for sæbe og rengøringsmidler. Som følge heraf er truslen om bakteriel forurening ikke fuldt ud imødegået, uanset hvor omhyggeligt en overflade er rengjort. Teknisk set er rengøring og desinficering ikke det samme, men snarere to separate procedurer. Rengøring hjælper med at øge effektiviteten af ​​sanitetsindsatsen ved at fjerne organisk materiale såsom snavs, jord og snavs på et synligt overfladeniveau. Dette organiske stof kan være grobund for bakterier. Derfor skal rengøring altid foretages først. Efterfølgende desinficering er det, der faktisk reducerer antallet af bakterier og andre mikroorganismer til niveauer, der anses for at være sikre for menneskers sundhed.

Desinfektion med klordioxid

klordioxidgeneratorer er en effektiv løsning til vanddesinfektion i en række forskellige applikationer og især til forebyggelse af legionellose i varmt- og koldtvandssystemer. Der findes mange forskellige systemer hvor  klordioxid aldrig behandles i sin gasform, men produceres ved at blande to flydende forstadier i et reaktionskammer i den nødvendige mængde.

Bakterien, der forårsager Legionella, er i stand til at tilpasse sig selv til forhold, der ville være dødelige for andre organismer. Takket være dets høje Redox-potentiale udøver klordioxid en mere kraftfuld desinficerende virkning end andre biocider mod Legionella og alle former for bakterier og forurenende stoffer såsom vira, bakterier, svampe og alger. Oxidationspotentialet er højere end for for eksempel klor, så der kan bruges færre kemikalier. Potentielt farlige desinfektions biprodukter er fraværende, og det er bevist, at det trænger ind og nedbryder Legionella-habitatet. Klordioxidens virkning er uafhængig af vandets pH-værdi, er ikke aggressiv over for rør og har en længerevarende og bredere virkning fra indsprøjtningspunktet. Videnskabelige test har vist at effektiviteten af ​​den desinficerende virkning, med næsten 100% eliminering af Legionella på kun 30 minutter . Sikkerheden i dette system er en atmosfærisk trykproduktionsproces, hvor klordioxid aldrig behandles i sin gasform, men produceres ved at blande de to flydende forstadier i et reaktionskammer i den nødvendige mængde. Det vil sige at  systemet er designet, så der ikke er noget krav om at håndtere ClO2 som en gas: to flydende kemikalier, saltsyre (HCl) og natriumchlorit (NaClO2), reagerer sammen for at danne den nødvendige klordioxid, så der er ingen ClO2-gas eller koncentrerede opløsninger uden for processen. Et aktivt kulfilter forhindrer potentielle gasser i at kontaminerer luften.

Desinfektion med UV-stråler

Anvendelsen af ​​ultraviolet (UV) lys i fødevareindustrien giver gode resultater. UVC-lys (200-280 nm) har fremragende bakteriedræbende egenskaber til at inaktivere en lang række mikrobielle patogener (f.eks. bakterier, svampe, gær, skimmelsvampe og vira). UVC-teknologi kan bruges til effektivt at forebygge sygdomme som kan opstå ud af kontaminerede fødevarer og samtidig øge fødevarens holdbarhed. Succesen ved at anvende UVC-stråle behandling af fødevarer afhænger af en række faktorer, såsom UVC-udstyrets driftsparametre, mikrobielle egenskaber og fødevarens sammensætning.

Når man anvender UVC-stråling til at inaktivere patogene mikrober til dekontaminering af fødevarer (f.eks. frugt- og grøntsagsjuice, mælk og mejeriprodukter, kødprodukter, oksekød og skaldyr), skal man have for øje at denne metode er en relativt ny og interessant tilgang til spildevandsrensning, luftdesinfektion og overfladesanering. UV-lysbehandling er en miljøvenlig og økonomisk teknologi, der har vist et enormt potentiale i fødevareindustrien. Det kan være en potentiel ikke-termisk alternativ teknik til inaktivering af de patogene og ødelæggende mikroorganismer i fødevarer og drikkevarer.